Pâine cu mix de făinuri de grâu și semințe

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

Am tot testat mai multe variante de pâine cu maia și am rămas la această variantă deoarece mi-a plăcut cel mai mult textura și gustul.

Ingrediente:

  • 120 g făină integrală de grâu
  • 130 g făină 650
  • 250 g făină manitoba
  • 70 g maia (hrănită de seara 1:1:1)
  • 370 g apă
  • sare
  • mix de semințe

Cum am procedat:

  • Am pus într-un bol apa cu maiaua, am amestecat și ulterior am adăugat cele 3 tipuri de făină. Am amestecat puțin și am lăsat aluatul să stea într-un vas acoperit pentru 40 de minute
  • După 40 de minute, am adăugat sarea + semințele și am făcut un set de întinderi și împăturiri (strech and fold). Am lăsat aluatul la temperatura camerei pentru 30 de minute și ulterior am făcut o nouă sesiune de întinderi și împăturiri. În total am făcut 4 astfel de sesiuni. Eu îmi umezesc bine mâinile la fiecare sesiune.
  • După ultima sesiune de împăturiri am lăsat aluatul la dospit pentru alte 4 ore, în vas acoperit, la temperatura camerei.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, i-am dat formă și l-am transferat la frigider peste noapte
  • Dimineața am încălzit cuptorul și vasul de copt (eu folosesc o oală de fontă) la 250 de grade
  • Când cuptorul era cald, am scos oala, am tapetat cu hârtie de copt și am pus aluatul. Am crestat aluatul direct în oală (o tăietură adâncă+ restul superficiale de decor)
  • Am gătit timp de 17 minute cu capacul pus. După 17 minute am luat jos capacul, am redus temperatura la 220 grade și am mai gătit pentru 20 de minute
  • Se lasă la răcit pentru minim o oră înainte de feliere. Eu o răcesc pe un grătar de bucătărie

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post