Pizza cu sos de roșii, ciuperci și mozzarella

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

Din toată sfera preparatelor de tip „fast-food” (deși termenul este prost ales pentru multe preparate, dar nu acesta este subiectul discuției de astăzi), pizza este varianta pe care o prepar în casă destul de frecvent. Îmi place să cunosc toate ingredientele pe care le folosesc și sub forma aceasta mă pot asigura că produsele sunt calitative și topping-ul este fix pe gustul nostru. Varianta de acum este cu sos de roșii, ciuperci și mozzarella.

Ingrediente pentru 3 pizza:

  • 500 g făină 650
  • 370 ml apă
  • 70 g maia (hrănire raport 1:1:1, folosită în punct maxim de fermentare)
  • 2 pumni mari de ciuperci
  • 100 ml pastă de roșii (eu folosesc o pastă de roșii de la barilla cu legume în interior)
  • 2 pumni de mozzarella răzuită
  • ulei pentru prelucrarea aluatului
  • opțional: sare

Cum am procedat:

  • Am amestecat apa cu maiaua, am amestecat și ulterior am adăugat făina. Am amestecat puțin și am lăsat aluatul să stea într-un vas acoperit pentru 40 de minute
  • După 40 de minute, am adăugat sarea și am făcut un set de întinderi și împăturiri (strech and fold; eu le fac cu mâinile umezite cu apă). Am lăsat aluatul la temperatura camerei pentru 30 de minute și ulterior am făcut o nouă sesiune de întinderi și împăturiri. În total am făcut 4 astfel de sesiuni.
  • După a 4-a sesiune de modelare, am tăiat aluatul în 3 părți egale și l-am modelat sub formă de 3 bile. Am uns cu ulei o tavă, am pus bilele de aluat în tavă și le-am uns superficial și pe ele cu puțin ulei. Am acoperit tava cu folie de plastic și am lăsat la dospit pentru 2-2.5 ore.
  • Am încălzit cuptorul la 220 de grade, am întins aluatul de pizza (nu am o tehnică specifică, întind cu mâinile umede, lăsând marginea mai groasă) și l-am pus pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Am uns blatul cu sos de roșii, am presărat ciupercile și ulterior mozzarella. Am copt până când mozzarella era topită și marginile de la pizza erau ușor arămii (12 minute a durat la mine).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post