Focaccia cu maia, condiment de roșii uscate și cașcaval

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

Nouă ne plac aluaturile dospite și de ceva timp am început să folosesc maia pentru prepararea lor. Totuși, deoarece este un proces care necesită mai mult timp, mai strecor ocazional și drojdia în alimentația noastră. De data aceasta am pregătit o focaccia cu maia, condiment de roșii uscate și cașcaval.Ingrediente pentru o focaccia:

  • 250 g făină 650
  • 170 g apă
  • 50 g maia activă (hrănită seara 1:1:1 și folosită dimineața devreme)
  • condimente: sare (opțional), condimentul de roșii uscate (eu folosesc o variantă cu roșii uscate, busuioc și leurdă de la Dary Natury)
  • 3 linguri de cașcaval răzuit (sau mozzarella/caș)
  • 1 lingură de ulei (eu am folosit un ulei de măsline aromatizat cu busuioc)

Cum am procedat:

  • am amestecat maiaua cu apa și am omogenizat bine; am adăugat făina și am amestecat puțin cu o lingură
  • am lăsat aluatul în vas acoperit pentru 40 de minute
  • după 40 de minute am presărat deasupra puțină sare și am făcut prima sesiune de întinderi și împăturiri (stretch and fold). Am lăsat aluatul în vas acoperit pentru alte 30 de minute și am făcut o altă sesiune de întinderi și împăturiri – în total am făcut 4 astfel de sesiuni
  • la finalizarea sesiunilor am lăsat aluatul la dospit la temperatura camerei pentru 4 ore – în funcție de când doriți să coaceți focaccia, mai puteți să o lăsați la dospit și la rece (la frigider), eu nu am mai avut timp la dispoziție
  • am răsturnat aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt; am aranjat aluatul cu degetele unse cu ulei în tavă, am presărat deasupra condimentele și cașcavalul
  • am gătit în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 15 minute (timpul de gătire depinde de cuptorul pe care îl folosiți și de textura pe care o doriți; dacă doriți un produs mai uscat, creșteți timpul de gătire)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post