Ciorbă de perișoare din carne de vită și porc

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

Vă spuneam anterior că eu pregătesc mereu altfel ciorba de perișoare, și nu am glumit. Varianta de astăzi este dintr-un amestec de carne de vită și porc.

Ingrediente pentru o oală mare de ciorbă:

  • 400 g carne tocată, amestec de vită și porc (am avut preponderent carne de vită în amestec)
  • 40 g orez (eu folosesc orez basmati)
  • 3 morcovi
  • o felie mare de țelină
  • 1 rădăcină miculuță de pătrunjel
  • 1/2 rădăcină de păstârnac
  • 1 ardei mic roșu
  • 1 ceapă medie
  • 4 linguri de roșii tocate (eu am la congelator; le puteți înlocui cu pulpă de roșii din comerț)
  • 200 ml bulion
  • 1 lingură ulei
  • 500 ml supă concentrată de pui/vită/legume (eu am folosit supă de legume, dar puteți să o înlocuiți cu apă)
  • borș (îl puteți omite sau îl puteți înlocui cu suc de lămâie sau oțet)
  • condimente (le adaptați în funcție de vârstă și preferințe personale): sare, piper, mărar, tarhon/cimbru, pătrunjel verde, frunze de țelină

Cum am procedat:

  • am tăiat toate legumele în cubulețe foarte foarte mici și le-am înăbușit în puțină apă cu ulei pentru 5 minute
  • am adăugat peste legumele înăbușite supa de legume, am completat cu apă (cantitatea de apă o setați voi, în funcție de câtă ciorbă doriți să faceți și care este cantitatea de lichid care vă place) și am gătit la foc mic
  • în paralel am spălat bine bine orezul și l-am fiert pentru 3-4 minute într-o cantitate mare de apă; ulterior l-am scurs și clătit cu apă rece
  • pentru compoziția de perișoare am amestecat carnea cu jumătate din cantitatea de orez, sare și piper; am format în mână biluțele de carne și le-am pus pe toate pe o tavă (puteți și să nu puneți deloc orez în compoziția de perișoare, dar veți avea niște biluțe mai tari; mai există și opțiunea de a pune în amestec un gălbenuș de ou crud, eu nu pun)
  • acum aveți 2 opțiuni: de a fierbe perișoarele separat și a le transfera ulterior în ciorbă, sau de a le fierbe direct în ciorbă – mie îmi place să le fierb direct în ciorbă
  • am dat focul la ciorbă la minim și am dat drumul unei perișoare în interior și am așteptat să văd dacă se întoarce întreagă la suprafață – când am văzut că se întoarce intactă, am dat drumul pe rând la toate perișoarele în ciorbă, având grijă să nu le suprapun – NU amestecați în acest proces deoarece perișoarele se vor sparge
  • după ce am terminat de pus perișoarele, am dat drumul în ciorbă și orezului restant și am gătit pentru 15 minute – pentru a mă asigura că e totul în regulă, eu scot o perișoară afară și o testez
  • după 15 minute am adăugat bulionul, roșiile și condimentele (eu folosesc sare, mărar frunze întregi, frunze de țelină întregi, pătrunjel verde și tarhon întreg de obicei) și am mai gătit pentru 5-10 minute
  • la final am condimentat cu borș (eu pun destul de puțin și își mai adaugă cine dorește direct în farfurie)
  • am servit cu pătrunjel verde

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post