Aliment miraculos: spirulina

Astăzi vorbim despre un subiect „semi-tabu” în nutriția pediatrică: algele! Mai exact, astăzi tragem la răspundere spirulina: pudră verde, de o culoare impresionantă, cu gust…nu tocmai plăcut.
Deși în România, rata consumului de spirulină este mică, aceasta este descoperită din anul 1519, iar în țările dezvoltate este folosită la scară largă. Spirulina, conform unui proiect de cercetare amplu din anul 2017, este cel mai nutritiv supliment alimentar. Aceasta conține cea mai mare concentrație/100 g produs, de antioxidanți, fitonutrienți, probiotice și alte substanțe nutraceutice benefice.
Începând cu anul 2004, printr-o serie lungă de conferințe și dezbateri, spirulina a primit mai multe „titluri”:
- Cel mai bun produs pentru sănătate
- Cel mai sănătos și echilibrat produs
- Cel mai nutritiv aliment
- Alimentul ideal pentru viitor
- Alimentul ideal pentru cultivare în spațiu
- Una dintre cele mai bune surse de proteine
- Alimentul ideal împotriva malnutriției.
Compoziția* acestui aliment minune este impresionantă:
- 290 calorii
- 47 g proteine
- 72 g grăsimi
- 90 g carbohidrați
- 120 mg calciu
- 50 mg fier
- 195 mg magneziu
- 118 mg fosfor
- 1363 mg potasiu
- 1048 mg sodiu
- 2 mg zinc
- 1 mg vitamina C
*valorile nutriționale prezentate sunt pentru 100 g spirulină deshidratată
Unele dintre cele mai importate beneficii pe care le aduce consumul regulat de spirulină sunt:
- Îmbunătățirea digestiei și asimilării nutrienților
- Scade riscul de diabet zaharat tip II
- Reduce stresul
- Previne depresia
- Îmbunătățește memoria
- Stimulează sistemul imun
- Scade riscul de cancer
- Crește rata de vindecare
- Scade colesterolul și riscul de boli cardiovasculare
- Crește metabolismul
- Crește puterea de concentrare.
Un studiu realizat în anul 2016, raporta o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate și a dezvoltării în cadrul copiiilor malnutriți, în urma consumului zilnic de 10 g spirulină. Rata globală a cazurilor de malnutriție la copii, a scăzut în 30 de zile de administrare de spirulină, de la 30% la 20%.
Datorită unor cazuri de anafilaxie (reacție alergică puternică), se recomandă realizarea testării de toleranță, atât la copii, cât și la adulți, cu o cantitate extrem de mică de produs.
Datorită acestor super-proprietăți pe care le deține spirulina, aceasta poate fi introdusă în alimentația copiilor mici, imediat după realizarea testului de toleranță/alergie.
- Le T.M., Knulst A.C., Rockmann H., Anaphylaxis to Spirulina confirmed by skin prick test with ingredients of Spirulina tablets, Food and Chemical Toxicology, Volume 74, December 2014, Pages 309-310
- Hernandez F.Y.F., Khandual S., Lopez I.G.R., Cytotoxic effect of Spirulina platensis extracts on human acute leukemia Kasumi-1 and chronic myelogenous leukemia K-562 cell lines, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, Volume 7, Issue 1, January 2017, Pages 14-19
- Serban M.C., Sahebkar A., Dragan S et al, A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations, Clin Nutr.2016 Aug;35(4):842-51
- Matondo F.K., Takaisi K., Nkuadiolandu A.B. et al, Spirulina Supplements Improved the Nutritional Status of Undernourished Children Quickly and Significantly: Experience from Kisantu, the Democratic Republic of the Congo, Int J Pediatr.2016;2016:1296414
- Li L., Zhao X., Wang J. et al, Spirulina can increase total-body vitamin A stores of Chinese school-age children as determined by a paired isotope dilution technique, J Nutr Sci.2012 Dec 13;1:e19.
- Dia A.T., Camara M.D., Ndiaye et al, Contribution of supplementation by spirulina to the performance of school children in an introductory course in Dakar (Senegal), Sante Publique. 2009 May-Jun;21(3):297-302.
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3306?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=spirulina&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
- Soni R.A., Sudhakar K., Rana R.S., Spirulina – From growth to nutritional product: A review, Trends in Food Science & Technology, Volume 69, Part A, November 2017, Pages 157-171
Sursă foto: internet