Pâine cu maia

Am avut mereu o slăbiciune pentru pâinea caldă și de câteva săptămâni am început să o prepar exclusiv în casă. Astăzi atașez cea mai simplă rețetă din cele pe care le prepar eu.Ingrediente pentru o pâine medie:
- 500 g făină manitoba
- 325 g apă
- 75 g maia activă (eu o hrănesc 1:1:1 noaptea și o folosesc dimineața devreme – 50 g maia :50 g apă : 50 g făină)
- Opțional: sare
Cum am procedat:
- Am amestecat apa cu maiaua până la dizolvare aproape completă; am adăugat făina și am amestecat cu o lingură – nu trebuie amestecat foarte mult, numai cât să nu rămână făină uscată
- Am lăsat bolul deoparte, acoperit, pentru 40 de minute
- După 40 de minute am presărat puțină sare și am făcut o serie de întinderi și împăturiri (strech and folds). Am lăsat aluatul în vas acoperit și la interval de câte 30 de minute am mai făcut câte o serie de întinderi și împăturiri. În total am făcut 4.
- După a 4-a serie de împăturiri am lăsat aluatul la dospit (în același vas) pentru 4 ore, la temperatura camerei
- După 4 ore am dat formă aluatului (fold and shape) , l-am pudrat cu făină și l-am pus la dospit la frigider până dimineața
- Dimineața am preîncălzit cuptorul și oala de copt la 240 grade
- Când cuptorul a fost cald, am transferat aluatul în vasul de copt tapetat cu hârtie de copt (eu folosesc o oală de fontă), am crestat aluatul (o dungă adâncă de aprox 1 cm și restul superficiale, pentru decor – score ) și am copt 15 min cu capacul pus
- După 15 min am redus temperatura la 220 grade, am luat capacul jos și am mai gătit încă 13 minute
- Am transferat pâinea pe un grilaj și am acoperit cu un șervet de bucătărie pentru 3 ore – nu tăiați pâinea caldă deoarece ea încă se gătește. Dacă nu aveți răbdare să așteptați răcirea completă, este mai indicat să o rupeți decât să o tăiați cu un cuțit
Întreg procesul meu și rețeta sunt inspirate de pe grupul de facebook „Sourdough for beginners”. Pentru tehnicile de împăturire, formare și crestare eu am urmărit instrucțiunile de pe grup și de aici.