Plăcinte la tigaie cu umplutură de brânză

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

Am pornit de la aluatul plăcintelor dospite la tigaie (rețeta aici) și am făcut o variantă de plăcinte la tigaie cu umplută de brânză.

Ingrediente pentru aluat:

  • 20 de linguri de făină 650 (lingurile normale de supă/ciorbă)
  • 10 linguri de lapte călduț
  • 13 g drojdie proaspătă
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri apă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 pumn de brânză (pentru pitici brânză de casă, pentru cei mari merge bine o brânză de burduf)
  • 1 ou
  • 2 lingurițe de griș
  • condimente opționale pentru copii: ceapă verde, pătrunjel verde
  • condimente opționale pentru copii mai mari și adulți: sare și 1 lingură parmezan

Cum am procedat:

  • Am dizolvat drojdia în laptele călduț, am adăugat o lingură de făină și am amestecat energic. Am lăsat amestecul deoparte pentru 10 minute
  • Am amestecat laptele cu apa și uleiul. Am pus făina într-un bol și peste ea am turnat amestecul lichid. Am amestecat inițial cu o lingură și ulterior cu mâna. Am transferat aluatul pe blatul de lucru și am mai lucrat puțin aluatul până când am obținut o bilă frumoasă de aluat care nu se lipește de mâini. Este posibil să mai fie nevoie să presărați în acest proces puțină făină
  • Am pus aluatul la dospit în Ninja, pe funcția de deshidratare, la 40 de grade timp de 30 de minute – se poate dospi și clasic, într-un vas acoperit – așteptați să își dubleze aluatul volumul
  • Cât timp a dospit aluatul mi-am făcut umpluta de brânză prin amestecarea tuturor ingredientelor
  • Când aluatul a fost dospit, l-am scos din aparat, l-am mai modelat puțin cu mâinile pe blatul de lucru și ulterior l-am întins cu un sucitor într-o foaie foarte subțire (folosiți făină pe blatul de lucru pentu a nu se lipi aluatul) și am decupat cu ajutorul unei forme în cercuri (eu am niște forme de metal dar puteți să folosiți și un pahar sau un bol)
  • În centrul fiecărui cerc de aluat am pus câte o lingură din umplutura de brânză, am suprapus marginile peste ele și le-am sigilat frumos prin presarea cu o furculiță
  • Am copt plăcintele în tigaia antiaderentă, la foc mic mic pentru  aproximativ 4 minute pe fiecare parte
  • După gătire, am uns fiecare plăcintă cu puțin unt
  • Noi am servit la cină cu legume proaspete și kefir

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post