Tort “Winter Delice”

Parcă nu e Crăciun dacă nu avem și-un tort pe masă. Cel de astăzi este pregătit cu dragoste de Ana Maria pentru piticul ei.
„Tava de 16 cm, mică.
Blat:
- 180 gr ou (4 oua, in grame am cântărit după ce le-am spart);
- 60 gr dulcisor sweeteria rasnit fin (pentru copii mai mari);
- 35 gr alune de pădure râșnite;
- 50 gr faina tip 650;
- 1/3 condimente de turta dulce;
- 2 LG apa rece;
Crema: este jumătate de cantitate din rețeta de aici (fiind o tava de 16 cm):
- 250g mascarpone rece de la frigider;
- 70 g dulcisor sweeteria (pentru copii mai mari);
- 40 gr amidon de porumb;
- 300 ml lapte;
- 3 gălbenușuri;
- 30g unt;
- Semințele de la o păstaie de vanilie sau o lgt de vanilie pudra;
Într-un vas antiaderent amestecăm dulcisorul și amidonul. Adăugăm apoi gălbenușurile și laptele și omogenizăm cu ajutorul unui tel. Mutăm vasul pe foc mediu și amestecăm constant până când crema atinge consistența unei budinci. În acest moment oprim focul și adăugăm vanilie. Mutăm crema într-un bol curat și acoperim cu o folie de plastic direct peste cremă astfel încât să nu se usuce deasupra. Când se răcește crema, adăugăm treptat câte o lingura de mascarpone si amestecam pana se obține o crema fina.
Stratul de mere: 3 mere mari tăiate cubulețe, călite in tigaie pana se înmoaie, am pus o LG de dulcisor si Scorțișoara.
Blatul este însiropat cu suc de mandarine (nu mai aveam portocale);
Mod de preparare blat:
Pentru blat am separat ouăle. Am bătut foarte bine albușurile si am adăugat jumate din cantitate de dulcisor si am mai bătut puțin.
Gălbenușurile le-am amestecat cu apa si restul de dulcisor si le-am bătut bine si pe ele pana s-au făcut spumoase si cremoase. Am început sa incorporez ușor albușurile si faina (amestecată cu alunele si condimentele de turta dulce), câte o lingura din fiecare, mestecând de sus in jos cu mișcări ușoare sa nu scot aerul din albușuri.
Înainte sa începeți sa faceți blatul, va pregătiți tava cu hârtie de copt, eu am pus si pe margini si am trecut de înălțimea tavii cu vreo 5 cm. Încingeți si cuptorul, sa fie pregatit când turnați compoziția in tava. Fiecare coace in funcție de cuptorul lui, eu am copt la 160 gr, 40 min.
Blatul meu a crescut foarte mult, avea vreo 10-12 cm înălțime, astfel ca l-am tăiat in 3.
Am însiropat blaturile tăiate, am pus primul strat de mere, apoi un blat si apoi crema. Inițial vroiam sa îl îmbrac in crema de frișcă, dar pentru ca mi-a rămas crema de vanilie, am preferat sa utilizez si pentru ornarea tortului.
Este delicios si aromat.
P.S Decorul de zahăr este de la Lidl și este doar atât, strict decor. Nici măcar eu ca adult nu îl mănânc, dar arată tare drăguț”