Cozonac cu nucă și zmeură

Bucătărie în culori

Cozonacul acesta are o poveste speciala in spate. L-am facut acum trei ani, la cateva zile dupa ce a venit Lara pe lume, capsunelul care fusese tare suparat ca am lipsit cateva zile de acasa, timp in care refuza cam orice mancare cum am ajuns acasa cu surioara mi-a zis ca vrea sa pape cozonac facut de mami. Nu mi-a trebuit mult si m-am apucat sa ii fac puiului cel mai bun cozonac din lume.
Fericire maxima si pe el si pe mine ca a papat de numa.

Ingrediente:

Aluat:

– 420 gr faine 650
– 3 lg de unt usor topit
– 200 ml de lapte caldut
– 2 lg smantana dolofana @laptariacucaima
– 1 lg de miere
– 20 gr de drojdie proaspata
– O lingura de coaja rasa de portocala
– 2 galbenusuri

Umplutura:
– 200 gr nuca macinata
– 150 ml lapte
– 2 lg carob
– 2 lg miere
– 1 lgt pudra de vanilie
– 50-60 gr de zmeura proaspata ( tavalita in faina de cocos sa absoarba zeama)

Am pus drojdia intr-o parte din laptele caldut si mierea la desfacut. Dupa 10 minute am amestecat cu restul ingredientelor (in afara de galbenusuri) si am inceput sa formez aluatul dupa care am adaugat si galbenusurile si am framanatat 5-10 minute. L-am lasat la dospit o ora jumatate- doua. (Aproximativ)
Am pus toate ingredientele de la umplutura (in afara de zmeura) intr-o craticioara la foc mediu pana a scazut laptele si am obtinut o compozitie cremoasa mai groasa.
Am impartit aluatul in doua, am pus compozitie peste care am presarat zmeura si am rulat. L-am impletit in doua si l-am pus in tava de cozonac lasandu-l la dospit vreo 40 de minute pana si-a dublat volumul.
Inainte sa il bag la cuptor l-am uns cu ou batut cu putin lapte si am presarar fulgi de migdale. A stat cam 50 de minute la cuptor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post