Cozonac cu cremă “ciocolatoasă” și dulceață de cireșe (vegan)

Bucătărie în culori

Inca o reteta delicioasa de cozonac de data asta cu cat mai putini alergeni, fara ou, lactate si nucifere. Pe langa asta este si un cozonac ultra baby prietenos. Se poate folosi si alta dulceata in loc de cea de cirese daca nu aveti dar merge de minune cu crema ciocolatoasa.

Sper sa va inspire si sa va ajute reteta!

Ingrediente:

* 390 gr faina 650
* 20 gr drojdie proaspata
* 40 ml unt vegan (topit dar sa nu fie cald)
* 1 lg ulei de masline
* Un sfert de lgt de bicarbonat stins cu zeama de portocala
* Coaja de la o portocala
* 200 ml lapte de ovaz (caldut)
* 2-3 lg de miere

Umplutura:

* 1 lg plina carob
* 3 lg lapte de ovaz
* 2 lg sirop de curmale
* 1 lgt tahini de floarea soarelui (sau unt de nuci)
* 1 lg faina de cocos
* Cateva linguri de dulceata de cirese fara zahar

Am pus drojdia la desfacut in laptele de ovaz amestecat cu mierea si am lasat cam 5 minute.
Am adaugat apoi peste coaja de portocala, bicarbonatul, uleiul si am turnat peste faina.
Am amestecat putin cat sa se combina apoi am adaugat si untul si am inceput sa framant aluatul.
Am framantat cateva minute (2-3)apoi l-am lasat la dospit cam 2 ore intr-un bol acoperit cu folie alimentara.

Pentru umplutura am amestecat bine toate ingredientele (in afara de dulceata) pana am obtinut o crema mai groasa ca de “cioco”.

Dupa ce s-a dospit aluatul l-am impartit in doua bucati egale, le-am intins si am pus pe fiecare crema de “cioco” iar deasupra am pus pe alocuri dulceata de cirese.
Am rulat partile apoi le-am impletit in doua si le-am pus in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
L-am a acoperit si l-am mai lasat jumatate de ora la dospit dupa care l-am uns cu lapte de ovaz si l-am bagat la cuptorul preincalzit la 180 de grade 45-50 de minute.(aproximativ) .
Dupa jumatate de ora se poate pune putina hartie de copt deasupra sa nu se rumeneasca prea tare.
Ar trebui lasat sa se raceasca cateva ore si dupa feliat, la noi nu a mai apucat sa se raceasca!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post