Cozonac cu ciocolată și merișoare (vegan/de post)

Bucătărie în culori

Inca o varianta grozava de cozonac de data asta vegana, dar este atat de pufos incat nimeni nu isi va da seama.

Daca vreti sa fie si fara nucifere se poate omite untul de arahide in puteti inlocui cu un unt vegan moale,o crema de cocos sau o dulceata.

Sper sa va ajute si sa va inspire!

Ingrediente:

Cozonac:
* 380 gr faina
* 200 ml lapte de ovaz caldut
* 40 gr unt vegan topit (dar sa fie rece)
* 2 lg ulei se floarea soarelui
* 3 lg eritritol (sau alt indulcitor)
* 20 gr drojdie proaspata
* Coaja de la o portocala
* Un praf de sare

Umplutura:
* 2 lg unt de arahide
* 2 lg sirop de cocos
* 2 lg carob/cacao
* 2 lg lapte de ovaz
* 1 lgt vanilie pudra
* 7-8 buc de merisoare taiate in 2

Am pus jumatate din laptele caldut cu o lingurita de indulcitor,drojdia, o lingura din cantitatea de faina si am amestecat bine.

Am acoperit cu folie si am lasat maiaua cam 20 de min.

Am pus in bolul mixerului faina, sarea, maiaua, indulcitorul, restul de lapte, uleiul si am pornit la viteza mica cat sa le amestece putin apoi am adaugat untul in 2-3 ture.
Am lasat sa se incorporeze inainte sa adaug urmatoarea tura.
Am lasat robotul sa framante 5-7 min.

Am uns un bol cu ulei am pus aluatul si apoi am acoperit cu foilie.
L-am lasat la dospit intr-un loc mai calduros cam 2 ore, 2 ore si jumatate.

Pentru umplutura am amestecat bine siropul, untul de arahide, carobul, laptele si vanilia pana cand am obtinut o crema groasa.

Pasul urmator este optional dar ajuta la pufosenie.

Dupa ce s-a dospit aluatul pe blatul de lucru am presarat putina faina si am intins putin cu mana aluatul, l-am impachetat ca pe un plic, (strech&fold se cheama), l-am intors invers si l-am mai impachemat odata.
L-am acoperit cu folie si l-am lasat 15 min la odihnit.

Am impartit aluatul in doua bile egale pe care le-am acoperit si le-am mai lasat la dospit 20 de minute.

Am intins aluatul am pus 3 linguri de umplutura, pe alocuri merisoare si am rulat.
La fel am facut si cu cealalta parte apoi le-am impletit.
L-am pus in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt, l-am acoperit si l-am mai lasat 40 de min la dospit.

Inainte sa il bag la cuptor l-am uns cu lapte de ovaz.
L-am copt la cuptorul preincalzit la 170 de grade 45 de minute. (Aprox)

Pentru glazura am topit 2 lg de unt vegan, am amestecat cu 2 lg de apa, 4 lg de lapte praf de cocos (cernut inainte)si una de miere.
Am bagat putin la rece sa se intareasca putin.
Am uns cozonacul pe alocuri si am mai adaugat merisoare si coacaze rosii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post