Apple cinnamon babka (vegan)

Marul si scortisoara sunt dream team pentru mine asa ca aceasta babka a fost ceva de vis. Mi-a lua ceva timp sa gasesc secretul aluatului vegan perfect dar si dupa ce l-am gasit am facut multe variante cu el si mi-am dorit sa impart cu voi cat mai multe retete.
Daca nu vreti sa fie vegan se pot folosi lactate normale in aceleasi cantitati.
Sper sa va placa combinatia!
Ingrediente :
Blat:
* 370 gr faina pt cozonac
* 100 ml lapte de ovaz usor caldut
* 90 gr unt vegan la la temperatura camerei
* 3 lg iaurt cocos
* 5 gr drojdie uscata
* 2 lg miere
Umplutura:
* 40 g unt vegan moale (nu topit)
* 3 lg dulcisor (sau alt indulcitor)
* 1 lg plina de scortisoara Ceylon
* 3-4 linguri de dulceata de mere(sau alta dulceata mai groasa)
Sirop:
* Zeama de la doua clementine
* 1 lgt vanilie pudra
* 1 lgt scortisoara
* 70 ml apa
* 2 lg miere
Am pus drojdia in laptele caldut (chiar daca e uscata eu tot o las putin la “desfacut”, nu e musai) cu o lingurita de miere. Dupa 2 min am adaugat restul de miere si iaurtul.
Eu am facut aluatul la robot.
Am pus faina in bol,amestecul cu drojdia si am pornit robotul la nivel mic. Dupa ce inceput sa se formeze aluatul am adaugat untul si am mai lasat putin la framantat. (4-5 min)
Am acoperit bolul cu folie si l-am lasat la dospit la cald cam 2-3 ore.
Pentru umplutura am amestecat untul cu dulcisorul si scortisoara.
Am intins aluatul (direct pe hartia de copt sa fie mai usor se mutat) si am pus umplutura iar deasupra am pus dulceata de mar.
Am rulat aluatul, l-am taiat in doua pe mijloc apoi l-am impletit.
L-am pus in tava de cozonac,l-am acoperit si l-am mai lasat la dospit 30 de min.
L-am uns cu lapte de ovaz si apoi l-am bagat la cuptorul preincalzit la 180 de grade 45-50 de minute .
Dupa 25 de minute am pus o bucata de hartie de copt desupra sa nu sa rumeneasca prea tare.
Siropul l-am facut din toate ingredientele ametsecata si date intr-un clocot.
Dupa ce l-am scos din cuptor l-am lasat 5 minute dupa care am turnat sirop cu lingura deasupra.(nu trebuie pus tot siropul, depinde cat vreti sa fie de insiropat).