Copănele de pui la cuptor cu pilaf de arpacaș și salată

De obicei când vine vorba de arpacaș îmi zboară gândul la un produs dulce, tradițional românesc: coliva! Totuși, astăzi am ales să îl pregătesc într-o variantă sărată și să îl transform într-un pilaf.
Ingrediente pentru copănelele de pui:
- copănele de pui – eu am pregătit 8 bucăți
- iaurt natur – eu am folosit 120 g iaurt cu 3.5% grăsime
- condimente: rozmarin proaspăt/uscat, sare, piper, boia de ardei dulce, usturoi
Ingrediente pentru pilaf:
- o cească de arpacaș (pus la hidratat peste noapte)
- ulei de măsline (1 lingură pentru gătit, 2 linguri adăugate de final)
- 1 morcov mare
- 1 ceapă
- câteva rondele de praz
- 1 fâșie de ardei roșu
- 1 fâșie de ardei galben
- 1 fâșie de ardei verde
- un pumn de fasole păstăi verde
- 300 ml supă concentrată de pui/legume (se poate înlocui cu apă)
- condimente: sare, piper, pătrunjel verde
Cum am procedat:
- Am amestecat carnea cu iaurtul și condimentele, am acoperit bolul cu o folie de plastic și am lăsat la marinat peste noapte. Am gătit în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, cu ventilație, timp de 40-45 de minute (veți vedea că devin ușor aurii copănelele).
- Pentru pilaf am fiert arpacașul în apă pentru cca 25-30 de minute și am tăiat legumele în moduri variate: ceapa solzișori, ardeiul cubulețe, prazul rondele, morcovul fâșii și cuburi. Am pus la înăbușit în apă cu ulei morcovul, prazul și ceapa. Am gătit la foc mic pentru cca 5 minute; ulterior am adăugat restul legumelor și supa de pui. Am mai gătit legumele timp de 10 minute. După 10 minute am adăugat arpacașul, am condimentat cu sare și piper și am continuat să gătesc la foc mic până când toate legumele și arpacașul au fost fierte complet. Dacă este nevoie mai puteți adăuga supă/apă în procesul de gătire – la mine nu a fost cazul. La final am mai adăugat puțin ulei de măsline și pătrunjelul verde.
- Noi am servit pilaful și carnea cu o salată din mix de verdețuri, castravete și morcov, condimentată cu suc de lămâie și ulei de nucă.