Ciorbă de perișoare din carne de porc

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

La noi în familie este tradiție veche ca în prima zi din an să avem pe masă ciorbă de perișoare. Mama face mereu o rețetă tradițională, cu smântână și tarhon, iar eu…ei bine eu mereu fac o altă variantă.

Ingrediente pentru o oală mare de ciorbă:

  • 400 g carne tocată de porc (eu toc acasă o bucată slabă de carne)
  • 40 g orez (eu folosesc orez basmati)
  • 3 morcovi
  • o felie mare de țelină
  • 1 rădăcină miculuță de pătrunjel
  • 1/2 rădăcină de păstârnac
  • 1 ardei mic roșu
  • 1 ceapă medie
  • 300 ml bulion
  • 1 lingură ulei
  • 500 ml supă concentrată de pui/vită/legume (eu am folosit supă de legume, dar puteți să o înlocuiți cu apă)
  • smântână
  • condimente (le adaptați în funcție de vârstă și preferințe personale): sare, piper, mărar, tarhon/cimbru, pătrunjel verde, frunze de țelină, borș/suc de lămâie/oțet

Cum am procedat:

  • am tăiat toate legumele în cubulețe foarte foarte mici și le-am înăbușit în puțină apă cu ulei pentru 5 minute
  • am adăugat peste legumele înăbușite supa de legume, am completat cu apă (cantitatea de apă o setați voi, în funcție de câtă ciorbă doriți să faceți și care este cantitatea de lichid care vă place) și am gătit la foc mic
  • în paralel am spălat bine bine orezul și l-am fiert pentru 3-4 minute într-o cantitate mare de apă; ulterior l-am scurs și clătit cu apă rece
  • pentru compoziția de perișoare am amestecat carnea cu jumătate din cantitatea de orez, sare și piper; am format în mână biluțele de carne și le-am pus pe toate pe o tavă
  • acum aveți 2 opțiuni: de a fierbe perișoarele separat și a le transfera ulterior în ciorbă, sau de a le fierbe direct în ciorbă – mie îmi place să le fierb direct în ciorbă
  • am dat focul la ciorbă la minim și am dat drumul unei perișoare în interior și am așteptat să văd dacă se întoarce întreagă la suprafață – când am văzut că se întoarce intactă, am dat drumul pe rând la toate perișoarele în ciorbă, având grijă să nu le suprapun – NU amestecați în acest proces deoarece perișoarele se vor sparge
  • după ce am terminat de pus perișoarele, am dat drumul în ciorbă și orezului restant și am gătit pentru 15 minute – pentru a mă asigura că e totul în regulă, eu scot o perișoară afară și o testez
  • după 15 minute am adăugat bulionul și condimentele (eu folosesc sare, mărar frunze întregi, frunze de țelină întregi, pătrunjel verde și tarhon întreg de obicei) și am mai gătit pentru 5-10 minute
  • la mine nu a mai fost cazul să acresc cu nimic, dar condimentați în funcție de gusturile voastre la final
  • direct în farfurie am pus smântână (astfel încât să poată fiecare să gestioneze câtă smântână dorește); dacă doriți, puteți să adăugați și în toată oala astfel: amestecați smântâna cu 1 gălbenuș de ou și treptat puneți peste acest amestec câte un polonic de ciorbă; când amestecul este la temperatura ciorbei, îl puteți transfera în oală
  • am servit cu pătrunjel verde

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post