Babka ciocolatoasă vegană (fără gluten)

Bucătărie în culori

Am facut aceasta reteta cand tineam regimul strict la multi alergeni si aveam mare pofta de un cozonac sau o babka. Stiti cum se zice nevoia te invata, asa si eu…Am fost tare multumita de rezultat si mi-am satisfacut si pofta.

Sper sa va ajute si pe voi!

Ingrediente :

Babka
* 460 gr mix de faina fara gluten

*200 ml lapte ovaz
* 1 lg faina de in
* 7 gr drojdie uscata
* 3 lg margarina aslan bio topita (sau ulei)
* 4 lg de “smantana de cocos” (sau din partea solida a laptelui de cocos sau iaurt de cocos )
* 1 lg de miere
* Coaja de la jumatate de lamaie bio

Umplutura:
* 3-4 lg “smantana de cocos”
* 2 lg carob
* 1 lg sirop de curmale
* 2 lgt unt de arahide crocant
* 1 lgt vanilie pudra

Instructiuni:
Am pus drojdia si mierea in laptele caldut si am lasat 5-10 minute.
Am amestecat faina fara gluten cu ea de in apoi am adaugat restul ingredientelor pana am obtinut un aluat omogen. ( mai adaugati crema de cocos daca nu se leaga,sau faina daca e prea lipicios) .
Am uns cu ulei deasupra si am lasat la dospit cam doua ore.
Pentru umplutura am amestecat toate ingredientele pana am obtinut o pasta “ciocolatoasa”.
Am intins aluatul direct pe foaia de copt pudrata cu faina fara gluten si am adaugat crema de “cioco”deasupra. (Eu am pus cam multa si la rulat aproape ca s-a desprins dar trebuie manevrat usor si cu grija, faina fara gluten face aluatul mai moale si se rupe mai usor) .
Am rulat aluatul ca la cozonac, l-am mai strans putin din capete sa fie mai bondocut nu chiar asa lung, apoi am taiat pe mijloc in doua parti egale si le-am impletit cu grija.(cum spuneam se manevreaza mai greu decat la aluatul cu faina din grau)
Am prins de hartia de copt cu grija sa nu se rupa si l-am pus in tava de cozonac unde a mai stat la dospit pentru 30-40 de minute.
Inainte sa il bag la cuptor l-am uns cu un amestec de putina faina fara gluten,ulei si lapte de ovaz.
A stat 45 de minute (aproximativ) la cuptorul preincalzit la 170 de grade.

Se poate folosi si faina normala daca nu aveti o problema cu glutenul si cu siguranta va iesi si mai pufoasa, dar va promit ca este tare delicioasa si varianta asta!

2 Comments

  • Aura

    aprilie 17, 2025 at 5:19 pm

    „Am pus drojdia si mierea in laptele caldut si am lasat 5-10 minute”
    Care lapte vegetal? Cat? Nu il vad la ingrediente

    1. Bucătărie în culori

      aprilie 18, 2025 at 5:29 pm

      200 ml de lapte de ovaz, am uitat sa ii trec la gramaje, imi cer scuze. 🙂

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post