Gogoși la cuptor
Să tot fie vreo 4-5 ani de când visez să fac gogoși pufoase fără să prăjesc nimic. Mi-am luat inima-n dinți și am început să testez. Uite așa au luat naștere aceste gogoși la cuptor: pufoase, aromate, lipicioase!
Ingrediente pentru 2 tăvi mari de gogoși:
- 500 g făină 650
- 10 g drojdie uscată
- 200 ml lapte călduț
- 2 ouă
- 60 g unt topit
- Semințele de la o păstaie de vanilie
- 2 linguri miere
- Un praf de sare
Pentru „glazură”:
- 2 linguri miere
- 2 linguri unt topit
- Nucă măcinată (la nevoie se poate omite sau se poate înlocui cu fulgi de cocos, semințe măcinate etc)
Cum am procedat:
- Am amestecat toate ingredientele uscate într-un bol și în altul cele umede
- Într-un bol mare, am amestecat cele 2 compoziții. La început am amestecat cu o lingură, dar ulterior am trecut la amestecat și frământat cu mâna. Am frământat aluatul pentru cca 10 minute și ulterior l-am lăsat la dospit până când și-a dublat volumul. Îl puteți lăsa la temperatura camerei, sau puteți să grăbiți procesul și să puneți bolul la dospit în cuptorul încălzit la 35-38 de grade. Puneți alături de aluat și un bol mic cu apă în timpul procesului de dospire.
- Când aluatul era dospit, l-am întins pe blatul de lucru într-o foaie de 1 – 1.5 cm grosime și l-am decupat cu un inel (puteți să folosiți un pahar dacă nu aveți inel). Am aranjat gogoșile în tava tapetată cu hârtie de copt și am mai lăsat la dospit 30 de minute.
- Am preîncălzit cuptorul la 180 grade (coacere sus-jos, fără ventilație) și am copt 10 minute. După 10 minute am scos tăvile din cuptor, am uns gogoșile cu un amestec de miere și unt, am pudrat cu nucă și am mai copt pentru 2 minute.
- Sunt minunate calde, alături de un pahar de lapte.
P.S.: în caz de aplv, puteți să încercați o variantă cu lapte vegetal și unt de cocos.
