Cozonac melc cu vișine

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

Anul acesta am făcut primul meu cozonac, și apoi am prins curaj și au apărut al doilea, al treilea, al patrulea…Din familia care nu mânca deloc cozonac, am ajuns să fim tare încântați de el.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină tip 650
  • 7 g drojdie uscată
  • 3 linguri miere
  • 75 g unt moale
  • 250 ml lapte cald
  • 1 praf de sare
  • 1 ou

Ingrediente pentru umplutură:

  • 400 g vișine congelate, fără sâmburi
  • 1–2 linguri amidon de porumb
  • 2 linguri miere

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte
  • 1 linguriță miere
  • Opțional: nucă măcinată pentru pudrat deasupra

Cum am procedat:

  • Am pus toate ingredientele uscate din aluat într-un bol și le-am amestecat. Am pus deasupra lor ingredientele umede și am amestecat cu o lingură grosier. Am lăsat 10-15 minute și ulterior am frământat aluatul timp de 10 minute pe blatul de lucru. Am pus aluatul la dospit într-un bol până când și-a dublat volumul. Eu am dospit aluatul pentru 45 de minute în cuptorul setat la 37 de grade, dar puteți să îl lăsați la dospit la temperatura camerei (timpul de dospire este mai lung sub această formă).
  • Pentru umplutură am pus vișinele (înghețate) într-o cratiță, la foc mic. Când au început să fiarbă, le-am scurs de lichid. Lichidul l-am amestecat bine bine cu mierea și amidonul. Am turnat amestecul înapoi peste vișine și am gătit la foc mic până când lichidul a început să se îngroașe. L-am lăsat ulterior la răcit.
  • Când aluatul era dospit, l-am întins pe blatul de lucru într-o foaie dreptunghiulară. Am întins amestecul de vișine peste aluat și ulterior l-am rulat strâns. Am format melcul și l-am transferat în tava tapetată cu hârtie de copt. Am lăsat al dospit pentru 30 de minute.
  • Între timp am preîncălzit cuptorul la 170 de grade, căldură sus-jos, fără ventilație.
  • Am uns melcul cu amestecul de lapte, ou și miere și l-am copt pentru 35-40 de minute (se rumenește frumos deasupra – puteți să faceți testul scobitorii dacă sunteți nesiguri).
  • Când era copt, l-am scos din cuptor și l-am mai lăsat în tavă 10 minute. Am scos ulterior cozonacul pe un grătar și l-am feliat numai când a fost răcit complet.
  • A fost cel mai bun cozonac!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post