Griș cu lapte, fructe uscate și nuci

Toată copilăria mea așteptam să vină sfârșitul de săptămână și să îmi gătească bunica griș cu lapte, fidea sau orez cu lapte. La momentul respectiv varianta mea favorită era cu sirop de zahăr ars, dar crescând am învățat să apreciez alte arome. Încerc acum să îi transmit lui Zumzi câteva ceva din copilăria mea, păstrând totuși varietatea și utilizând ingrediente cât mai curate.
Ingrediente:
- 200 ml lapte (puteți să folosiți și un lapte vegetal)
- 5 linguri generoase de griș (eu am folosit un griș de grâu, dar se poate utiliza și o variantă fără gluten)
- 1 lingură fructe uscate (eu am folosit amestec de mere și stafide)
- 1 lingură nucă românească tăiată grosier la cuțit (se pot utiliza și alte nuci sau semințe)
Cum am procedat:
- am pus laptele la fiert la foc mic împreună cu fructele uscate
- când laptele a început să fiarbă, am adăugat în ploaie grișul și am amestecat continuu timp de 5 minute; în timpul acestui proces grișul începe să devină dens, dar încă suficient de lichid pentru a putea fi turnat în formă (dacă este prea dens, mai adăugați puțină apă; dacă este prea lichid, mai adăugați puțin griș și mai gătiți pentru câteva minute)
- după stingerea focului am adăugat nucile, am mai amestecat puțin și apoi am transferat într-o farfurie (pentru a se dezlipi ușor de pe pereți, udați puțin farfuria înainte de a o utiliza)
- lăsați să se răcească și ulterior răsturnați grișul pe o farfurie
Noi am servit la mic dejun alături de fructe proaspete.