Sărmăluțe în frunze de varză murată

Eu am o slăbiciune în materie de mâncare tradițională românească: sarmalele. Le prepar doar de 2 ori pe an (de sărbători) și atunci prefer să le prepar clasic, cu amestec din carne tocată de vită și porc, în funce de varză murată. Există multe alte variante posibile, unele potrivite inclusiv pentru cei mici mici. De exemplu o variantă de sărmăluțe din carne tocată de pui, în frunze de varză dulce, poate să fie consumată chiar înainte de împlinirea vârstei de 1 an.
Ingrediente (eu am făcut o cantitate mai mare):
- frunzele de la o varză mare murată (se desfac frunzele și se țin în apă rece peste noapte)
- 1 pumn de orez
- 1 lingură ulei (eu am folosit de rapiță)
- 300 g carne tocată (eu am folosit un amestec făcut în casă din carne de vită și carne slabă de porc)
- 250 ml suc de roșii (bulion de casă am avut eu)
- 1/2 ceapă albă mică
- cimbru și mărar uscate
Cum am procedat:
- am spălat orezul în multe ape și l-am pus la fiert pentru 5-7 minute; după expirarea timpului l-am scurs de apă și l-am clătit sub jet de apă rece
- am tăiat ceapa solzișori; am înăbușit pentru 3-4 minute în apă cu ulei (1 lingură ulei + 2 linguri apă)
- am pus într-un bol carnea, orezul, ceapa, o linguriță de cimbru, 1 linguriță de mărar și 50 ml suc de roșii; am amestecat bine bine
- am luat câte o frunză de varză și am împachetat frumos pe rând toate sarmalele
- la baza oalei am pus frunze de varză tăiate mărunt; peste ele am aranjat frumos sărmăluțele
- deasupra sărmăluțelor am pus încă un strat de varză tăiată mărunt, am presărat o linguriță de cimbru și una de mărar, am turnat sucul de roșii rămas și am adăugat apă (aproximativ 300 ml)
- eu am gătit sarmalele la ninja, sub presiune, pentru 30 minute (high) și ulterior 10 minute pe bake (180 grade)
- în trecut am gătit și la slow, pentru 9 ore, dar și pe aragaz, la foc foarte foarte mic pentru aproximativ 3 ore