Sesiune de întrebări – 5

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

O nouă sesiune de întrebări, cu o nouă serie de răspunsuri la întrebările mămicilor.

  1. FG, copil 2ani si 3 luni: Cata carne poate consuma la aceasta varsta, care este cantitatea optima? Acordam carne in fiecare zi, facem pauza o zi?

În funcție de ingestia proteică din alte surse de alimente, în jur de 40-50 grame carne/zi. Se poate oferi în fiecare zi, dar în cazul unui copil sănătos vă recomand să faceți și pauză de 1-2 zile pe săptămână, zile în care veți oferi proteine vegetale sau alte surse de proteine animale (ou sau lactate).

  1. OD. copil 1 an și 3 luni: Trebuie sa existe o pauza intre mese (mic dejun, prânz) și somnurile de zi? Daca da, ce perioada ar fi indicata? Mulțumesc! 

Da. Trebuie să treacă minim 2 ore între 2 mese de solide. De asemenea, ultima masă de solide se servește cu minim 2 ore înainte de somn. Somnul de pe timpul zilei este mai superficial și pauza nu este necesară.

  1. MN, copil de 2 ani: care este cantitatea de proteina zilnica? Nu ia în greutate.

Necesarul pt un copil sănătos este de 11-13 grame/zi. Dacă nu ia în greutate vă recomand să apelați la un specialist pt a vedea care este cauza stagnării și doar ulterior, dacă este necesar, să creșteți ingestia de proteine.

  1. AP. copil 10 luni și 2 săptămâni : Sub ce formă introducem soia ca alergen inainte de un an, dacă ea este interzisă până la 5 ani? Mulțumesc!

Nu este recomandată pentru consum deoarece este un aliment foarte controversat, în special în cazul copiilor. Strict de dragul testării, se poate oferi la un consum o cantitate mica de lapte de soia.

  1. R, copil 7 luni: Poate manca zilnic iaurt? Daca ar fi dupa el, in fiecare zi ar devora o cutiuta de 140g

Da, poate consuma zilnic, dar aș limita consumul la 100 ml/zi.

  1. SL, copil 2 ani 6 luni: Nu am folosit sotarea in ulei simplu sau gatit in tigaie in ulei fara apa pana acum, dar intreb pentru a pastra raspunsul pentru viitor. Cat este de ok sa folosim sotarea (gen mancare chinezeasca) sau sa ungem tigaia cu ulei pentru clatite/pancakes?  Cat de ok este ungerea tavii cu unt/ulei inainte de a pune compozitia, apoi bagata la cuptor (de ex. pt un chec, pandispan, etc.)

Nu este în regulă sotarea în ulei sau ungerea tigăii deoarece uleiul își atinge punctul de ardere foarte repede. În cazul preparatelor lichide la cuptor (exemplu pandișpan), ungerea tăvii este în regulă deoarece lichidul din aluat nu permite untului/uleiului să își atingă punctul de ardere.

  1. EM. copil de 7 luni si 3 saptamani, Cu aplv si posibil alergie la ou,inca testez,reactiile sunt la distanta: Am inceput tarziu sa introduc pseudo cerealele si tot ce este fara gluten; intreb cand ar fi indicat sa incep introducerea alimentelor cu gluten si sub ce formă? Va multumesc!

Cel târziu până la vârsta de 1 an trebuie introdus și glutenul. În funcție de alimentele pe care le aveți deja introduse, puteți să mai amânați până la 9-10 luni introducerea acestor cereale.

  1. KT copil 2 ani, fan masline. Cate sunt ok?

Dacă sunt nesărate și conservate în ulei, câte își dorește. Dacă sunt cele clasice, nu vă recomand să îi oferiți deloc.

  1. CV., copil 1 an 10 luni: Cat de des se poate oferi oul? e prea mult un ou o data la 2 zile fiert sau omleta si in restul zilelor utilizat in preparate (briose, biscuiti etc)? Multumesc!

Strict orienativ deoarece nu există o limită clară: 2 ouă oferite ca atare (fierte, omletă etc) și altele 2 în preparate.

  1. AD, copil 3 ani 10 luni: Ce cantitate de levantica pot folosi in preparatele dulci?

Nu există o limită. În caz de exces poate să apară doar o ușoară stare de somnolență.

  1. MB, copil 3a9l: Imi spuneti va rog care este intervalul optim de oferit carne, iaurt, ou? Carne cere in fiecare zi, aproximativ jumatate pulpa inferioara/superioara consuma. Iaurt de capra cu fulgi porumb cere in fiecare seara, dar ii strecor semintele de canepa in el. Oul il cere o data la 2 zile si ii ofer de prepelita, fiert sau omleta. Va multumesc tare mult!

În cazul unui copil sănătos: consum de carne roșie (porc sau vită) 1 porție, pește 1-2 porții, carne albă (pui, curcan sau iepure) 3-4 porții. Vă recomand ca o zi pe săptămână să o păstrați fără carne, oferind alte surse de proteine. Ca și ouă, vă recomand consumul a 2-3 ouă ca atare, în omlete etc. Iaurtul se poate consuma zilnic.

  1. IR, copil 1a6l: Cea mica este innebunita dupa lapte (ii ofer alternativ si lapte de capra si lapte de vaca, mai ales seara/noaptea si este si alaptata), incerc sa ma mentin sub 500ml pe zi (de lapte de vaca/capra) dar ea si ar dori mult mai mult. In restul zilei manaca bine si mancare. Oare as putea sa ii dau mai mult lapte, 600-700ml? Sau sa ma mentin sub 500ml. Multumesc.

Rămâneți la mai puțin de 500 ml/zi.

  1. AM, bebe 8l2s, suspect de Aplv, momentan suntem amandoi pe regim fara lactate: Ii ofer iaurt de cocos (de la Joya), intrebare este cat de des ii pot oferi acest iaurt??Ma gandeam deasemenea sa incerc sa ii ofer iaurt de soia, recomandati soia in cazul unei suspiciuni de Aplv??

Din câte știu, acest iaurt conține destul de mulți aditivi (stabilizatori, înducitori etc), deci nu îl recomand la vârsta aceasta. Variantele echilibrate (iaurtul făcut în casă, cel de la Happy Cocco, cel de la Harvest Moon etc) se pot consuma zilnic. Eu nu recomand soia la copii până la vârsta de 5 ani, fiind un aliment foarte controversat.

14. AF. copil 1an si o lună: Pentru diversitate cum ar trebui să fie un meniu de 3mese/zi…adică cum sa oscilez intre proteina animală si cea vegetală.multumesc.

La masa de prânz se oferă prin rotație carnea, oul și proteina vegetală, iar la cină și mic dejun lactate clasice sau vegetale.

  1. LL. copil 1an 4 luni: Este ok ca un copil de 1 an si 4 luni sa rontaie intruna intre mese? Nu ma inteleg cu el. Ar rontai intruna biscuiti, fructe + lapte matern. Stiu ca e in crestere dar stiu si ca organismul trebuie sa mai ia si o pauza de la mancare. Cum este corect?

Are nevoie de minim 2 ore pauză între mese deoarece sistemul digestiv are nevoie și de repaus. De asemenea, în timp poate să apară un dezechilibru la nivel glicemic dacă nu se respectă pauzele.

  1. LC, copil 9 luni și 4 săptămâni: refuză de cele mai multe ori prânzul. Este posibil să se fi obișnuit cu gustul de dulce de la fructe? Dimineața mănâncă bine ( fructe, pireuri, budinci) la fel și seara ( diferite brioșe, iaurt care pot sa le iau și la plimbare). 

Da, este posibil. În această perioadă poate să fie și din cauza temperaturii foarte mari.

  1. CC, copil 1 an și 2 săpt: Mănâncă bine și e alăptată, dar a luat doar 200 gr în ultimele 6 săpt (are 8,6kg și 74 cm). A început să alerge. Are legătură cu activitatea fizică? Cu ce alimente să insist? Mulțumesc!

Nu insistați cu nimic. Este normal ceea ce se întâmplă. Va avea și perioade de stangnare după care va recupera.

  1. LP., copil 6 luni si o saptamana: câtă apă ar trebui să bea? Menționez că încă nu am început diversificarea,dar îi dau apă cu lingurița și a început să-mi refuze sânul în detrimentul apei. De o săptămână primeste apa.

Necesarul de lichide este de 800-1000 ml, dar aici sunt incluse toate lichide (lapte, apă, etc).

  1. PC., 1 an si 3 luni: De cateva saptamani refuza vehement aproape orice ii ofer. Carnea o scuipa instant. Are cateva feluri care le accepta (ex: briose, pancakes, ciorba, fulgi in lapte, mbs, fructe de orice fel) pe care le tot alternez. Ii ies maselele si ma gandesc ca asta e cauza. Este o problema atat de mare faptul ca nu exista diversitate in perioada aceasta? Este alaptata si cere foarte des titi, noaptea aproape incontinuu.

Nu, pe perioda erupțiilor dentare este normal refuzul alimentar și ne adaptăm preferințelor alimentare de la momentul respectiv.

  1. CA., copil 2ani6l: Se poate da la pranz felu 1 si 2 cate putin din fiecare?

Dacă vorbim de ciorbă/supă + fel principal, eu nu recomand. E un obicei destul de greșit în cazul copiilor. Dacă totuși se optează pentru 2 preparate, recomand să se consume prima data felul principal și doar ulterior supa/ciorba.

  1. CA., copil 2ani6l: Fan masline,ii dau vrac negre din mega image deoarece nu gasesc ambalate ok.Este in regula? Si cate are voie?multumesc

Nu este în regulă. Această variantă de măsline este conservată în oțet, cu o cantitate mare de sare. În plus, în majoritatea cazurilor sunt colorate artificial. Vă recomand măslinele verzi, în ulei. Le găsiți de obicei în magazinele de produse naturiste, dar și în unele supermarketuri.

  1. MI, copil 2 ani si 1 luna : Are urmatorul program de mese:8-9 md,
    10-11 gustare- de obicei fructe,
    12-13 pranz-de obicei supa sau ciorba , urmat de somn, 
    15-16 gustare(fruct sau praj de casa), 
    17-18 cina-felul 2,
    urmat pe la 19 aprox de gustare iar in parc. 
    Dilema mea este urmatoarea:oare inainte de spalat si culcare -aprox 21.30 n-ar mai trebui sa manance ceva? Oare sunt suficiente mesele? De regula ii faceam inca un preparat din lapte sau un fel 2 usor.Dar toti imi spun ca e prea mult…E prea mult?Multumesc anticipat! ps:greutatea se mentine cred de luni bune la 11.4,altfel e un copil super activ si sanatos tun.

Țineți cont de faptul că distanța dintre mese trebuie să fie de minim 2 ore (insist pe cuvântul minim). În mod normal nici gustarea de la ora 19:00 nu este necesară. Cina este mult prea deveme să fie servită la ora 17:00 (atenție aici, să nu aveți carne). Înainte de somn puteți opta pentru un lactat simplu (lapte călduț, iaurt, sana, kefir).

  1. ZC, copil 1 an si 5 luni: Ce alte surse de proteina vegetală pot incerca in afara de naut, linte, fasole pe care nu le tolerează? Multumesc frumos

Fulgi de drojdie inactivă, mazăre, combinații dintre 2 produse alimentare ușor proteice (ex: quinoa+ciuperci, quinoa+migdale ș.a.).

  1. TA, copil 1 an și 4 luni: Pot oferi pentru cateva zile (plecam in concediu), la micul dejun – fulgi de ovaz, orz, grâu , varianta crispy cu iaurt și fructe ? Fără sa ii fierb in lapte ( acasă fierb in lapte si ii combin cu fructe , dar in concediu nu am unde). Mulțumesc pentru răspuns.

Da, dar recomand să fie lăsați în iaurt peste noapte, sau pentru minim 2 ore. Strict pentru perioada concediului.

  1. LMI, copil 22 luni: Baietelul meu are vreo 3 zile de cand nu se simte bine.A avut febra,putin rosu in gat.am fost la pediatru si acum ia antibiotic.in schimb problema mea este ca nu papa absolut nimic.nici inainte nu era fan mancare dar acum si lapte f putin papa si apa mai bea atat.ce as putea sa fac? simt ca nu am putere sa-l ajut mai mult si ma ingrijoreaza k nu papa si nu prea are chef de nimic.singur merge si la somn care inainte nu adormea asa usor.multumesc

Sper că băiețelul este mai bine acum. Pe perioada de boală este destul de normal refuzul alimentar.Hidratarea este mai importantă în această perioadă decât alimentația. Totuși, alimentar se recomandă consumul de texturi moi sau lichide, care să nu irite suplimentar gâtul.

  1. MM, copil 2 ani 6 luni, Aplv, deloc mancacios din fire(trebuie sa mosteneasca si el pe mamica lui), refuza orice lapte praf,lapte de capra nu vrea,vaca nu are voie.
    Bea cu mare placere lapte de migdale.Intrebarea mea este,oare ii este suficient,din punct de vedere caloric,astfel incat sa nu aiba ceva carente de fier,calciu etc.Am tot incercat cu crema de branza de migdale si alte chestii de genul insa nu le accepta.Ceva sugestii ce as mai putea sa-i dau astfel incat sa ia un pic in greutate?

Laptele de migdale nu înlocuiește formula de lapte sau laptele de animal cu success, fiind mai bogat în grăsime și mai sărac în carbohidrați. În preparate nu prezintă probleme, deoarece se echilibrează masa respectivă din alte ingrediente, dar ca și băutură propriu-zisă nu o consider potrivită pentru un copil. Pentru a vă putea face recomandări privind creșterea în greutate trebuie să știu exact istoricul medical și alimentar.

  1. FG., copil de 5 ani si 9 luni: Nu consuma anumite legume si fructe, nici nu vrea sa guste si in general destul de mofturos la mancare. Nu are parte de rontaieli intre mese. Este un moft s-au poate prezenta o anumita afectiune? ( Noi parintii consumam in fiecare zi in prezenta copiilor legume si fructe proaspete). Multumesc

Dacă se exclude o anemie feriprivă prin deficit de fier, puteți să stați liniștiți. De cele mai multe ori aceste preferințe alimentare sunt tranzitorii și odată cu înaintarea în vârstă își mai modifică preferințele.

  1. RPO, bebe 9 luni ++: ce cantitate de fructe ar trebui sa consume zilnic. Accepta doar bucati, nu mananca pireuri facute din fructe, iar la bucati se plictiseste repede.

1-2 fructe medii pe zi (exemplu măr, pară, piersică ș.a.) sau echivalentul în fructe mici (cireșe, căpșuni etc).

  1. MJ, copil 10l 2s: ce cantitate de pâine îi pot oferi? Multumesc!

La vârsta aceasta nu vă recomand să îi oferiți deloc pâine. După vârsta de 1 an, ocazional, cantități mici (30 de grame, de 2-3 ori pe săptămână).

  1. MD., copil 9 luni: Stiu de la medic ca fierul nu se asimileaza cum trebuie atunci cand e asociat cu calciul. De multe ori pun spanac in omleta pentru un aport in plus de fier. Se mai asimileaza acel fier, sau mai bine gatesc spanacul in alt mod?

Spanacul nu este cea mai bună sursă de fier. Oul conține un fier cu o rată mai bună de absorbție decât spanacul. Dar da, combinația de spanac+ou, din punct de vedere al metabolizării fierului este una reușită.

  1. A.M.P.R, bebe 9 luni: mananca 3 mese pe zi. Ii pot introduce in alimentatie chefir, sana? Dar lactatele de capra? De asemenea, gustarea care trebuie introdusa, la ce ora sa fie? Multumesc

Se pot introduce lactatele menționate dar atenție la cantitatea de sare din compoziția lor (să nu aibă adaos suplimentar). Lactatele de capră sunt mai nutritive decât cele de vacă, deci vă recomand să le folosiți pe ele. Ora gustărilor se setează în funcție de perioadele de somn de pe timpul zilei, dar vă recomand să mai așteptați cu ele până la vârsta de 1 an.

  1. AH, copil 1a3l: are 3 mese pe zi cu 1-2 gustari +lm . Vreau sa renunt la lm , care ar fi cea mai buna alternativa la lm, lapte praf sau lapte capra /vaca/vegetal. Si cat ar trebui sa bea pe zi ? Multumesc

Depinde foarte mult de dezvoltarea copilului, starea lui de sănătate și alimentație. Dacă totul este perfect, se poate trece pe lapte de capră (maxim 500 ml/zi), dar dacă nu, se trece pe formula de lapte adaptată vârstei (tot în limita maximă a 500 ml/zi).

  1. DV., copil 1 an si 5 luni: nu mai consuma lapte matern de 3 luni dar in schimb bea multa apa, in special noaptea (din biberon). Alt tip de lichid nu consuma( lapte praf/vaca/capra/vegetal). In 24h bea si 1l jumatate. Este prea mult pt ea? Multumesc mult

Dacă am înțeles bine, și nu consumă  lactate nici pe timp de zi, este normal să ceară mai multă apă, necesarul hidric fiind mai mare. Totuși, nu este normal la vârsta aceasta să nu consume lactate. Vă recomand să faceți analize de sânge, în special calciu seric și glicemie.

  1. A.M.J., copil 1 an si 1 luna: refuza consumarea carnii in toare combinatiile si indiferent de textura. Reusesc sa-l mai pacalesc blendandu-i carnea cu un cartof de exemplu (el niciodata nu a mancat blenduit) si celelalte legume taiate bucatele. In ce modalitate as mai putea sa i-o ofer? Pentru ca n-as vrea sa incepem sa tot blendam. Carnea blendata isi pastreaza nutrientii? Multumesc!

Carnea blenduită are un gust și o textură îngrozitoare. Eu nu vă recomand să apelați la aceste metode de ascundere a unor ingrediente. Preferințele copilului trebuie respectate. Riscați să își dea seama că există carne în preparatele respective și să înceapă și refuze și alimente pe care anterior le accepta. Oferiți alte surse de proteine pe perioada refuzului de carne (ouă, lactate, linte, năut, fasole boabe ș.a.) iar pentru fier alte surse (ou, legume verzi, ș.a.)

  1. E.C.T, copil 1an, 4l: exista o cantitate de mâncare în raport cu vârsta și sexului copilului?Că sa mă fac înțeleasă, ieri i-am dat 3 feliuțe de pepene galben și m-am certat cu soțul meu, lui i s-au părut că „am indopat-o”.

Din acest punct de vedere putem să ne raportăm doar la volumul stomacului. Acesta este de 30 ml/kg corp. De exemplu, un copil de 10 kg poate tolera la o masă maxim 300 ml. Ca să vă puteți face o idee, tăiați bucățele fructele, și le puneți într-un pahar/bol gradat.

  1. CMI , copil 6luni si 3 săptămâni: ma gandesc sa ii dau 2 zile pe saptamana ceva diferit: Pastele din mazare/naut etc se pot introduce la 7luni? Avocado cu banana ca gustare e ok de 2-3 ori pe săptămână?

Se pot introduce pastele din leguminoase fără probleme. La vârsta aceasta nu ar trebui să aibă gustări în alimentație. Banană+avocado pot fi folosite la mic dejun.

  1. TP., copil 2 ani si 4 luni: adora avocado, ar manca oricand. Cat de mult este in regula sa ii dau?

La un interval de 2-3 zile se poate oferi fără probleme. Este o sursă importantă de grăsimi sănătoase, dar pentru diversitate se oferă și alte grăsimi (nuci/semințe/uleiuri etc).

  1. DP., copil 2.2luni: bea 2 biberoane de lapte de vaca de zi înainte de somnuri ( 2x 150ml), consuma și alte lactate însă prin rotație, sau poate intr-o zi mai mult/puțin ca in alta. 
    La ce vârsta ar trebui sa renunțam la lapte? Trebuie crescută cantitatea de alte lactate in acest caz ?

Se recomandă consumul de 500 ml lapte/zi (ca atare sau asigurat din derivate lactate) pe toată perioda dezvolării ponderale (inclusiv la adolescenți).

  1. PP., copil 1 an si 1 zi, alaptat la cerere: Este indicat sa se dea margarina? Nu are aplv.

Dacă nu are aplv, nu vă recomand folosirea margarinei. Aceasta conține grăsimi trans, care nu sunt necesare. În cazul copiilor cu aplv se folosește din cauza lipsei untului și a altor grăsimi – pe scurt, de nevoie.

  1. AG., copil 6 luni si 3 saptamani: mananca mic dejun si pranz si as vrea sa introduc cereale si pseudocereale. Cand ar fi ok sa fac asta si in ce combinatii? Multumesc!

Testarea de toleranță se face la mic dejun sau prânz, iar ulterior vor fi oferite spre consum la cină, alături de lactate sau legume.

  1. MT, copil 1.3 ani: Am renuntat la alaptat acum 2 saptamani si ii dam lapte de vaca in loc. Ca urmare are 4 scutece murdare pe zi, de consitenta hummus-ului. E normal? Sunt zile cand bea mai mult de 500 ml lapte pe zi. Sa completez cu lapte praf ori care este cantitatea maxima de lapte vaca pe care o poate avea intr-o zi?

Maxim 500 ml lapte/zi. 4 scaune este destul de mult. Urmăriți și alte simptome și țineți un jurnal alimentar. Se consideră normal de la 1 scaun la fiecare 3 zile, la 3 scaune într-o zi.

  1. AI, bebe 9 luni : ce cantitate de lp este recomandata la aceasta vârsta și ce cantitate de lapte vegetal pe zi? Mulțumim

În jur de 750 ml lapte/zi. Lapte vegetal în preparate, nu consumat ca atare.

  1. RM., 1an11luni: pot oferi carne și la prânz Și la cină? Observ ca doarme mult mai bine noaptea când îi ofer mâncare mai consistentă la cină

Nu se oferă carne la cină din cauza timpului lung de digestie. Oferiți alte proteine (ou, lactate, proteine vegetale), cereale/pseudocereale/derivate și legume.

  1. I.H-S., copil de 2 ani și o lună fan mare lapte. Ar bea și 1 litru dacă ar fi posibil. Nu mai este alăptată decât o dată la 24 de ore. Ce cantitate e permisă? Se poate oferi zilnic sau doar ocazional?

Maxim 500 ml/zi. Se poate oferi zilnic.

  1. FJ., copil 7 luni 3 săpt: diversificat de la 6 luni, alăptat la sân, se cam constipa. I-am scos pentru o perioada branzica de casa, morcovul, cartoful din alimentație. Chiar și cu prune, pere, piersici nu avem succes.Ce sa mai încerc sau ce sa nu folosesc în piureuri?

Toate rădăcinoasele constipă: țelină, păstârnac, pătrunjel, morcov ș.a. Folosiți frecvent dovlecel, ardei copt, praz, ceapă, fasole verde, broccoli, conopidă. Țineți un jurnal alimentar cu observații, să puteți identifica alimentele pe care nu le tolerează.

  1. RP, copil 2 ani și 7 luni: Când ar fii indicat sa facem și analize ? Până acum nu am făcut niciodată pt că nu a fost cazul ,dar as fii curioasa cum sta cu calciu ,fierul ,vitamina d … Sau sa o las in pace și să le facem doar când va fii nevoie ? Și ce analize ar mai fii importante pt vârsta ei ? Mulțumesc mult

Eu recomand anual analize pentru a depista din timp un posibil deficit. Hemoleucogramă, sideremie, feritină, calciu seric, creatinină, glicemie, proteine totale, TGO, TGP, sumar de urină și 3 analize de scaun (coproparazitologic în 3 zile consecutive).

  1. RP., 1an și 1luna: Are aplv și alergie la albus de ou. Nu are reacție cutanată la galbenus (ii fac omleta după ce separ părțile). De câte ori pot oferi pe săptămâna? Multumesc.

De 2-3 ori pe săptămână.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post