Pate din ficat de pui și dovlecel

Dr. Martin-Hadmaș Roxana, nutriție pediatrică

Astăzi am gătit și eu, primul meu pate de ficat.  Mereu mi-a plăcut ideea de produs tartinabil (care se întinde pe pâine), însă variantele din comerț conțin atât de mulți aditivi încât am renunțat să mai caut un pate bun și am decis să îl fac eu.

Nu sunt un mare talent în ale bucătăriei, deci rețeta este simplă, iar prezentarea și mai simplă.

Aveți nevoie de:

  • 200 g ficat de pui
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cepe albe mari
  • 20 g unt (sau 2 linguri ulei vegetal)
  • câteva boabe de piper alb
  • busuioc uscat
  • 300 ml lapte
  • 1 ou
  • opțional sare

Cum am procedat:

  • Deoarece ficatul este amar, l-am ținut peste noapte în cei 300 de ml de lapte, într-un bol închis ermetic, la frigider. Dimineața l-am spălat riguros cu apă rece. După ce ficatul este spălat, se curăță de vene și se pune la fiert în apă curată pentru câteva minute (la mine a fiert 5 minute în această apă).
  • Ceapa se curăță și se taie grosier (în bucăți mari).
  • Se scurge ficatul de apa în care era pus la fiert și se continuă fierberea într-o apă nouă, alături de ceapă, busuioc și piperul boabe.
  • Dovlecelul se spală bine (cu apă și bicarbonat de sodiu) și se taie grosier, în cuburi mari. Se adaugă și el la fiert alături de ceapă și ficat.
  • Oul se fierbe, se curăță de coajă și  se lasă la răcit.
  • Când legumele și ficatul sunt fierte, se scurg de apă și se pasează fin împreună cu oul fiert și cele 20 g unt/ulei.
  • Pentru a face pateul mai cremos sau mai lichid, adăugați apă călduță sau supă de pui/supă de legume până la obținerea texturii dorite.

Noi am servit pateul de ficat cu pâine de casă și praz. Nu suntem fani ficat, dar acest pate a fost o reușită!

P.S.: a ieșit o cantitate mare de pate (aproximativ 2 borcane de 250 ml). Dacă doriți porții mai mici, înjumătățiți îngredientele.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post Next Post